Geschiedenis van LOTUS®

Lotuskring Gouda Mr Eric Claxton

Geschiedenis van LOTUS®

De wieg van LOTUS® stond in Engeland, waar in november 1942 tijdens de tweede wereldoorlog in de graafschap Surrey, Casualties Union werd opgericht door Mr. Eric Claxton.

De oprichting van Casualties Union

Londen, de grote industriesteden en de militaire vliegvelden werden door de Duitsers hevig gebombardeerd. Hierbij vielen veel slachtoffers. In het begin deden de hulpverleners weinig meer dan de slachtoffers uit het puin halen. Dit schreeuwde om verbetering. Er werden cursussen opgezet om de hulpverleners te trainen en om de gewonden goed te verzorgen. Aanvankelijk gebeurde dit met poppen. Om de realiteit beter te benaderen werd besloten mensen op te leiden die als slachtoffer konden fungeren. De oprichting van Casualties Union was hiermee een feit. De leden van Casualties Union leerden het grimeren en acteren van ernstige letsels. Men moest bereid zijn om als slachtoffer op te treden, zodat helpers konden leren onder moeilijke omstandigheden hulp te verlenen. Kennis van EHBO was niet nodig, Artsen en instructeurs waren aanwezig om de helpers te wijzen op hun fouten en hoe deze te herstellen. Helpers waren er genoeg en met de inzet van de leden van Casualties Union hebben zij geleerd hoe hulp kon worden verleend aan de slachtoffers van de dramatische bombardementen op de Engelse steden. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers het leven hebben behouden dankzij die helpers; het zullen er ongetwijfeld velen zijn geweest. 

Het begin van Lotus

Tijdens de viering van het Gouden Jubileum van Het Oranje Kruis in het Kurhaus te Scheveningen werd door Mr. Eric Claxton en door dokter L. K. Wills een demonstratie gegeven. Zij simuleerden zonder enige inleiding een aantal ongevalletsels. Dit werd geen succes.  In 1962 werd tijdens de bondsvergadering van Het Oranje Kruis wederom een demonstratie gegeven. Ditmaal voorafgegaan door een inleiding van Mr. Eric Claxton. De uitgebeelde letsels, waaronder flauwte, epilepsie en een zeer dramatisch gespeelde hartaanval, maakten veel indruk op de aanwezigen. De belangstelling voor "acterende" slachtoffers was gewekt. Het Oranje Kruis ging voortvarend te werk en in 1962 werd een studieweekend georganiseerd. De cursus werd gegeven door Mrs. H.M. Nicholson en Miss J. Weightman van Casualties Union. Het werd een groot succes. Op 23 november 1963, de oprichtingsdatum van Lotus, werd de officiële opleiding gestart. Aan deze centrale cursus die in Utrecht gehouden werd namen 22 gediplomeerde EHBO-ers deel. De cursus werd afgesloten met een examen. Het examen werd bijgewoond door Mr. Eric Claxton. Mr. Eric Claxton en Mrs Helen Nicholsen, zijn latere echtgenote, zij werden beiden door Het Oranje Kruis benoemd tot ereleden van Lotus.  Door het hele land werden studiegroepen opgericht waar de opleiding tot geoefend slachtoffer werd gegeven. De geoefende slachtoffers gingen deel uit maken van plaatselijke of regionale Lotus Studiekringen met aan het hoofd een Lotusstudieleider. Inmiddels is Lotus in de wereld van de hulpverlening niet meer weg te denken. De waardevolle bijdrage voor het eerste hulp onderwijs is bewezen en, Lotus is een begrip geworden

Lotuskring Gouda Archivecasualtiesunion